Gezonde en biologische voeding op de kinderopvang

Biologisch

We hechten veel waarde aan gezonde en verantwoorde voeding voor de kinderen op onze kinderopvang. Een kind met een gezond lichaam zal zich niet enkel op fysiek vlak optimaal ontwikkelen, maar het komt ook de andere ontwikkelingsgebieden ten goede. Alle voedingsmiddelen die de kinderen bij een kinderdagverblijf van Kids and Carrots aangeboden krijgen zijn biologisch en worden verzorgd door Ekoplaza. Wij zijn van mening dat biologische voeding gezonder is. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Ook zijn in sommige biologische producten hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. Biologische boeren gebruiken geen genetische modificatie (bron: voedingscentrum).

Bovendien is biologische voeding dier- en milieuvriendelijker. De dieren krijgen meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Bij Kids and Carrots wordt geen vlees aan de kinderen aangeboden, enkel vleesvervangers. De eieren zijn afkomstig van kippen die vrij buiten gelopen hebben en de vis is op duurzame wijze gevangen. Het milieu wordt bij biologische teelt vele malen minder belast, omdat mestoverschotten voorkomen worden. Daarnaast worden er bij de productie en het transport minder broeikasgassen uitgestoten en in veel gevallen wordt afval hergebruikt.

Maaltijden en tussendoortjes

Tijdens het verblijf bij een kinderdagverblijf van Kids and Carrots ontvangen de kinderen verschillende maaltijden en tussendoortjes. In de ochtend eten de kinderen verschillende soorten vers fruit, wij bieden voornamelijk seizoen fruit aan maar laten de kinderen ook kennismaken met verschillende soorten (exotische) vruchten.

Als lunch krijgen de kinderen drie soorten verse groente, een graanproduct als pasta, rijst, quinoa, bulgur, enz. en een vegetarisch product of vis. De lunch wordt vers bereid door de pedagogisch medewerkers op de groep en gegaard en verwarmd in de stomer. Op deze manier blijven de smaak, vitaminen en mineralen uit de producten optimaal bewaard.

In de middag eten de kinderen een cracker of speltwafel belegd met onder andere humus, geitensmeerkaas, avocado of groentespread. Als snack tussendoor eten de kinderen een spelt-soepstengel of gedroogd fruit. De kinderen drinken bij de maaltijden en tussendoortjes water, thee of incidenteel sterk verdunde diksap. Daarnaast schenken wij geitenmelk in plaats van koemelk. Geitenmelk is lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Bovendien worden essentiële mineralen beter opgenomen uit geitenmelk dan uit koemelk.

Suikervrij en zoutloos

Alle voedingsmiddelen die wij aanbieden zijn vrij van conserveermiddelen, kunstmatige smaak-,geur-, en kleurstoffen en zonder geraffineerde suikers, gezien het nadelige effect hiervan op de gezondheid. Ook wordt er enkel gebruikgemaakt van pure, verse en eerlijke producten waarin nauwelijks tot geen zout aanwezig is en wordt er geen zout toegevoegd aan de maaltijden.

Samen eten

Wij nuttigen de maaltijden gezamenlijk aan tafel. De kinderen zien elkaar hierdoor eten en dit stimuleert kinderen die van nature minder goed eten om ook aan hun maaltijd te beginnen. Kinderen worden positief gestimuleerd om te proeven en te eten, maar worden nooit gedwongen tot eten, dan wel het volledig leegeten van hun bord.

Moestuin

Het verzorgen van onze eigen moestuin is een wekelijks terugkerende activiteit. De kinderen leren zo waar de groente vandaan komt. Ze zien een zaadje uitgroeien tot een paprika of tomaat. Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen bezig zijn in hun eigen moestuin, zij sneller bereid zijn om gezonder te eten (bron: onderzoek The Times).